WDKA Alumni
   
       
       
     
       
   

12-03-2012 -  Marije Kaashoek

10 april t/m 15 mei, iedere dinsdag tijdens de lunch.

Op dinsdag tijdens de lunch van 12.30 – 13.30 uur een andere kijk op Rotterdam. Wandel door de stad langs 200 jaar werk van Rotterdamse academiestudenten, begeleid door dr. Wilma van Giersbergen (auteur van Rotterdamse Meesters. Twee eeuwen kunstacademie in Rotterdam: 1773-1998, welke 21 april gepresenteerd wordt op ERA 2012, Alumnidag Willem de Kooning Academie) en prof. dr. Marlite Halbertsma (o.m. auteur van Interbellum Rotterdam: kunst en cultuur 1918-1940). In totaal vinden 6 wandelingen plaats. Deelname is gratis.

Reserveren of meer informatie via wdka.alumni@hr.nl, onder vermelding Wandeling Rotterdamse Meesters + datum/data of hele reeks. Vermeld uw naam, telefoonnummer en e-mailadres. Er kunnen maximaal 25 mensen meedoen aan de wandeling dus wacht niet te lang met reserveren. U krijgt een bevestiging en eventuele verdere details uiterlijk enkele dagen voor de wandeling.

10 april
Museum Boijmans Van Beuningen
Het gaat vandaag om het werk van Nicolaas Muys in Museum Boijmans Van Beuningen. Nicolaas Muys (1740-1808) was in 1773 één van de oprichters van het Tekengenootschap Hierdoor tot Hooger. Hij was als tekenleraar verbonden aan het Genootschap en een begaafd schilder. Op een schilderij portretteert hij zichzelf en zijn broer en zus in een kunstzinnige omgeving. Tekenen werd in betere kringen beschouwd als noodzakelijk onderdeel van de beschaafde opvoeding. De lessen werden gegeven aan huis.

17 april
Stadhuis
Het stadhuis aan de Coolsingel werd in 1920 opgeleverd. Het was een ontwerp van Henri Evers, van 1887 tot 1901 docent bouwkunde aan de Academie. Voor de verfraaiing van de gevel en voor de inrichting van het stadhuis trok hij vele kunstenaars aan. Onder hen bevonden zich oud-leerlingen en docenten van de Rotterdamse Academie. Aan en in het stadhuis is onder andere werk te zien van Simon Miedema, L.F. Edema van der Tuuk, Lucas Wensing, Herman Mees en Marius Richters.

24 april
Algemene Begraafplaats Crooswijk
Alexander Henri Robert van Maasdijk (1856-1931) was van 1883 tot 1923 docent handtekenen in de ‘kunstklas’ aan de Rotterdamse Academie. In de hoogste klassen gaf hij les in tekenen naar gekleed en naakt model.  Na zijn dood vervaardigden enkele van zijn leerlingen als eerbetoon, zijn grafmonument. Een deel van het monument is bewaard gebleven en toont werk van Adriaan van der Plas, Herman Bieling, Leendert Bolle en Hendrik Chabot. De Algemene Begraafplaats Crooswijk bevat nog meer monumenten en plaquettes gemaakt door academieleerlingen. Indien mogelijk nemen we die ook mee in de wandeling.

1 mei
Kunst in de openbare ruimte
Rotterdamse monumentale kunstenaars werkten na de oorlog mee aan de wederopbouw van de stad door verfraaiingen aan te brengen aan gevels en aan wanden en beglazing in het interieur. De rondwandeling begint bij het Gemeentearchief Rotterdam waar een reliëf van Kees Franse aan de gevel prijkt. De wandeling gaat verder langs het Scholencomplex Technikon aan de Heer Bokelweg (monumentaal werk van Karel Appel), langs het Stationspostkantoor aan het Delftseplein( Louis van Roode, en heeft als eindpunt het Holbeinhuis aan de Coolsingel (idem).

8 mei
Affiches in het Gemeentearchief
De Rotterdamse Academie had tijdens het interbellum een grafische afdeling die veel bekwame grafici afleverde. Verschillende kunstenaars zijn in het grafische vak terechtgekomen.  Tijdens deze rondwandeling zijn affiches vanaf 1950 tot 2000 te zien van academieleerlingen zoals ontwerpbureau Traast & Gruson, Gust Romijn, Marten Toonder en ontwerpbureau Hard Werken.

15 mei
Atelier van Lieshout in Villa Zebra
Joep van Lieshout (1963) studeerde tussen 1980 en 1985 aan de Rotterdamse kunstacademie. Sinds 1995 voert hij zijn werk uit onder de naam Atelier Van Lieshout (AVL). Zijn productie bestrijkt het gebied van het dagelijks leven en het dagelijks overleven, waarbij ‘natuurlijke processen’ een centrale rol spelen. We gaan van hem de tentoonstelling ‘Leven en dood’ zien in het kindermuseum Villa Zebra.


08-12-2011 -  Marije Kaashoek

AFSCHEID VAN TWEE HEREN OP DONDERDAG 15 DECEMBER 2011 vanaf 13.30 uur

Op donderdag 15 december van 13.30 – 16.00 uur is er Open Podium op de Academie, in de hal van Blaak 10 o.l.v. Jan van Heemst.

Een middag, waarop een ieder zijn of haar “zegje” kan of mag doen.
Reflecties en standpunten over het huidige onderwijs, het vak tekenen en de openbare ruimte staan centraal. Heeft u een uitgesproken visie, laat van u horen. Dus studenten, alumni, docenten en genodigden … wij nodigen u van harte uit het woord te nemen!

s.v.p. vooraf opgeven i.v.m. tijd en duur bij:

Lizan Freijsen e.m.j.freijsen@hr.nl
René Verouden r.a.verouden@hr.nl
Hans Andringa l.h.andringa@hr.nl

Vanaf 16.00 – 17.30 uur receptie met hapje en drankje in de hal van de Blaak.


27-10-2011 -  Groot, C.M.F.W. de

 

Art as we know it will (never) be the same again!

An evening about internet art, presented by MAMA and WdKA
1 november 2011 – 20.00 uur
Locatie: Willem de Kooning Academie, Blaak 10

Voertaal: Engels

Is de hedendaagse kunst veranderd door het internet? Zo ja, waar is dat aan te zien, op welke wijze is het veranderd? MAMA en de WdKA organiseren een avond over de invloed van het internet op hedendaagse kunst. Diverse sprekers lichten hun visie toe op basis van hun eigen praktijk en gaan met elkaar en het publiek in gesprek. Deze avond is georganiseerd naar aanleiding van Brad Troemels solotentoonstelling The Social Life Of Things in Showroom MAMA van 5 november tot 23 december. Het centrale thema van deze tentoonstelling is hoe informatie en objecten worden verspreid binnen netwerken van personen op internet en in real life en wat hiervan de gevolgen zijn.

 Sprekers:

Brad Troemel (US, 1987)

Brad Troemel is internetkunstenaar en onderzoekt hoe beelden en objecten van betekenis veranderen als een groep mensen er collectief aan werkt, verspreid over de wereld. www.bradtroemel.com

 Josephine Bosma (NL, 1962)

Als journalist en criticus onderzoekt Josephine Bosma sinds 1993 de invloed van internet op de hedendaagse kunst. Tijdens de lezing gaat zij in op haar laatste publicatie Nettitudes – Let’s Talk Net Art. www.josephinebosma.com

 Dennis de Bel (NL, 1984)

In 2009 studeerde Dennis de Bel af als interactieve media kunstenaar aan het Piet Zwart Insituut in Rotterdam. In zijn werk legt Dennis relaties tussen nieuwe media, objecten uit het dagelijks leven en oude technieken. De Bel werkte eerder samen met JODI, pioniers van de internetkunst en is curator van Triphouse Rotterdam.

 Florian Cramer (DE, 1969)

Cramer is researcher binnen het instituut voor Onderzoek & Innovatie van de Hogeschool Rotterdam. Als kunsthistoricus, literatuurwetenschapper en software programmeur doet hij onder andere onderzoek naar de invloed van de hedendaagse internet cultuur op de esthetiek.

 Moderator: Gerben Willers (NL, 1982)

Gerben Willers is curator van Showroom MAMA. Daarnaast stelt hij in opdracht van de RuG en de VU een bloemlezing samen van de Nederlandse kunstkritiek in de periode 1958-1975. Als curator is Gerben Willers geïnteresseerd in post internet kunst, maar net zo goed in alle andere vormen (street art, film etc.). 

 Deze avond is mede mogelijk gemaakt door:
Lectoraat Communication in a Digital Age / Showroom Mama / CrossLab / Willem de Kooning Academie

meer info:

http://www.showroommama.nl/projects/thesociallifeofthings.cfm

http://crosslabevents.wdka.nl


05-10-2011 -  Groot, C.M.F.W. de

Dit voorjaar lanceerde Designplatform Rotterdam een nieuw initiatief: ‘Aan de Keukentafel’. Een bijeenkomst waar een klein gezelschap ontwerpers de gelegenheid krijgt om in een informele setting te leren van elkaars ontwerpprocessen, van elkaars strategieën en van elkaars methoden van aanpak. “Onder ontwerpers heerst een cultuur van zelf-felicitatie”, aldus Timo de Rijk, associate professor Design History. Op deze avonden zal dit niet het geval zijn. Geen: “Wow, zie mijn spectaculaire ontwerp en het functioneert zo ontzettend goed”. Integendeel, een ontwerper mag vertellen wat hij niet op orde krijgt, waarover hij twijfelt, wat niet gelukt is. De gesprekken aan de keukentafel gaan noch over het definitieve probleem, noch om de ultieme oplossing.Waren de eerste drie ‘keukentafels’ besloten sessies waar je alleen op uitnodiging aan kon deelnemen; vanaf nu kunt u zich aanmelden om mee te doen. Dit jaar zijn er nog twee sessies: maandag 24 oktober en maandag 28 november 2011.


‘Aan de Keukentafel’ brengt een groep creatieve professionals bijeen die het pad kennen van concept tot realisatie en die vertrouwd zijn met de hobbels die je onderweg kan tegenkomen. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, hoe oud je bent, hoeveel geld je hebt, of hoe succesvol je bent: in onze optiek heeft iedere ontwerper iets interessants te melden. Hierin breken we met de idee dat je alleen leert van wat goede ontwerpers goed doen. In de plaats daarvan gaan we op zoek naar het lerend vermogen van ontwerpers onder elkaar. Het format van de bijeenkomsten is afgeleid van het model dat zelfhulpgroepen hanteren.

Daarbij gelden de volgende uitgangspunten:
- Lotgenoten zijn jouw beste leraren, zij kunnen je het beste verder helpen.
- Je leert door te luisteren.

Verder heerst er een sfeer van gelijkwaardigheid waarin iedereen vrij is -en zich daarbij veilig genoeg voelt- om in relatieve anonimiteit zijn of haar issues en ervaringen met anderen te delen. Er is dan ook geen publiek of pers aanwezig en er is geen verslag na afloop. Deze basisprincipes worden bewaakt onder wisselend voorzitterschap. De avonden kunnen losjes georganiseerd zijn rondom ontwerpkwesties, maar zij kunnen net zo goed gaan over zaken rond de persoonlijke (loopbaan-) ontwikkeling.

Begeleiding: Christel Vesters en Lucas Verweij

Voor de twee sessies die dit najaar zullen plaats vinden, staan de volgende thema’s op de agenda:

Maandag 24 oktober
Focus: inzoomen of uitzoomen.
Op welke schaal wil ik werken?


* Maandag 28 november
Ben ik tevreden met het rendement van mijn werk?
Zijn creatieve input en output in balans?

U kunt nu alleen aanmelden voor de sessie van 24 oktober: hier.

* Eind oktober ontvangt u een DpfR-email met daarin de mogelijkheid tot inschrijving voor de sessie van 28 november


04-10-2011 -  Groot, C.M.F.W. de

Aard van de werkzaamheden:
Kriterion Rotterdam is een nieuw initiatief voor kunst en cultuur, eten en drinken in
Rotterdam. In 2012 openen wij een gloednieuwe bioscoop met ruimtes voor feesten,
manifestaties en festivals, samen met een bruisend grand café. Totdat we neerstrijken op
een permanente locatie, zwerven we met verschillende tijdelijke initiatieven door de stad.
Een voorbeeld hiervan is de Container Cinema, een tot bioscoop omgebouwde zeecontainer
die de hele zomer op verschillende plekken in de stad is opgedoken. Kriterion Rotterdam is
een professionele organisatie die volledig in handen is van studenten. Dit betekent dat
studenten verantwoordelijk zijn voor de organisatie en exploitatie. Van gesprekken met de
gemeente, pandeigenaren, subsidieverstrekkers en banken, tot het bedenken van een goede
programmering en het inrichten van een mooi pand; je doet het allemaal zelf. Uiteraard krijg
je waar nodig professionele begeleiding.

Waar zijn we naar op zoek:
Ter versterking van ons bestuur zoeken we een penningmeester. De taken die onder je
verantwoordelijkheid vallen hebben betrekking op het vinden van sponsoren, het werven
van fondsen, het controleren van de financiën en het maken van begrotingen, afrekeningen
en financiële reportages. Je bent een Rotterdamse student aan de Erasmus Universiteit of
een van de hogescholen en bent al een stukje gevorderd in je studie, maar je studeert nog
niet binnen twee jaar af. Bij voorkeur heb je al enige bestuurservaring of heb je buiten je
studie om organisatorische ervaring opgedaan. Je houdt van aanpakken en bent
geïnteresseerd in het (culturele)bedrijfsleven. We zijn op zoek naar een student met een
commerciële instelling, die het leuk vindt om te onderhandelen en die onze organisatie naar
buiten toe goed kan presenteren. Het is essentieel dat je goed kunt samenwerken,
communicatief vaardig bent en beschikt over organisatietalent. Je woont in Rotterdam of in
de directe omgeving. Je bent bereid om 16‐20 uur per week te werken met een groepje
studenten aan het opzetten, uitdenken en vormgeven van Kriterion Rotterdam.

Geboden:
Een vast bedrag van 450 euro per maand (belastingvrij) als aanvulling op je studiebeurs.
Eventueel kun je de basisbeurs vervangen door een ‘bestuursbeurs’. We bieden een unieke
bijbaan met allure waar je veel verantwoordelijkheid kunt nemen en de mogelijkheid hebt
om je ‘eigen’ bioscoop op te zetten en te runnen in het hartje van Rotterdam.

Meer informatie en sollicitaties:

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan een uitgebreide motivatie met daarbij een CV naar
info@kriterionrotterdam.nl. Voor meer info kun je kijken op www.kriterionrotterdam.nl.
Natuurlijk kun je ook een mailtje sturen met je vragen naar het bovenstaande mailadres


29-09-2011 -  Groot, C.M.F.W. de
Het veldwerk voor de HBO- en Kunsten-Monitor 2011 gaat binnenkort van start. Begin week 40 (3-7 oktober) zullen de eerste afgestudeerden per e-mail worden aangeschreven. In de weken daarna volgen zoals gebruikelijk de reguliere mailings en reminders.
 
Dit alles zal gebeuren onder regie van DESAN Research Solutions. 

15-09-2011 -  Groot, C.M.F.W. de

Beyond the flying car: join top designers Julian Bleecker (Nokia, Near Future Laboratory), Alexandra Deschamps-Sonsino (Really Interesting Group), and Anab Jain (Superflux) in an exploration of speculative design.

We are rapidly entering (and perhaps even have already entered) an era where we are able to print 3D objects at our desks, make and share laser-cut gifts for friends, and use off-the-shelf tools to plug these creations into the web and have them send status updates on our behalf. We have some commonly-held visions of the future, but what could our very wildest dreams (and nightmares) look like, beyond the cliché of the flying car? What answers can we find in speculative design? Our expert guests will explore these questions in collaboration with the audience in a hands-on, “open think-tank” format.

Addressing this contemporary issue will be Julian Bleecker: designer, researcher at the Design Strategic Projects studio at Nokia Design and co-founder of Near Future Laboratory; Alexandra Deschamps-Sonsino: product designer, entrepreneur, and partner at Really Interesting Group (London); and Anab Jain: interaction designer, founder of Superflux, and recent TED Fellow.

Following a brief talk show with Julian, Alexandra, and Anab, the audience will have the unique opportunity to collaborate with our invited experts in an “open think-tank”: a guided speculative design session wherein we’ll address the product design challenges of the near and not-so-near future.

Admission: EUR5,-
Free entrance for students (college card)
This event will be streamed live at http://live.v2.nl

Julian Bleecker: http://www.nearfuturelaboratory.com/
Alexandra Deschamps-Sonsino: http://designswarm.com/2011/
Anab Jain: http://superflux.in/


13-07-2011 -  Groot, C.M.F.W. de

Van harte gefeliciteerd met je diploma! Hoewel je nu waarschijnlijk vooral vooruit kijkt, naar je professionele carrière, vragen we jou bij deze om nog een keer terug te kijken op je laatste studiejaar. Jullie ervaringen zijn voor ons namelijk van groot belang; het maakt ons duidelijk waar jullie tevreden over waren en welke zaken verbeterd moeten worden.  Wij verzoeken je daarom om bijgevoegde Alumni enquete 2010-2011 in te vullen en per email te retourneren naar Jantien Hadders, via j.g.hadders@hr.nl  De informatie die jullie ons bieden wordt door docenten en management gebruikt voor verdere verbetering en ontwikkeling van het onderwijs van de WdKA.

Bij voorbaat hartelijk dank voor je medewerking!

Jantien Hadders

Willem de Kooning Academie
Hogeschool Rotterdam

0031 (0)10 794 5036


13-07-2011 -  Groot, C.M.F.W. de

Per 15 september start Hogeschool Rotterdam op RDM Campus met een nieuwe masteropleiding voor ontwerpers en andere professionals die werkzaam zijn in het brede veld van de creatieve industrie. De Master Product Design speelt in op de toenemende complexiteit en interactie in ontwerpprocessen en de dynamische ontwikkelingen op het snijvlak van autonome kunst, (service)design, architectuur en ICT. De focus van de opleiding ligt op productontwerpen in brede context. Daarbij staan ontwerpen, onderzoeken en ondernemerschap centraal. De opzet van de opleiding is interactief en persoonlijk. Er is veel ruimte voor inbreng van eigen praktijkervaring, persoonlijke ontwikkeling op maat en interdisciplinair werken aan complexe ontwerpopgaven. Hoogwaardige begeleiding is gegarandeerd door het team van docenten en een personal coach voor elke student.

Meer weten?

Inschrijven voor deze opleiding is nog mogelijk tot 1 september 2011. Bijgaand een factsheet met de belangrijkste kenmerken van de opleiding. Een brochure met uitgebreide informatie kun je  hier downloaden.

Als je een mail stuurt met je contactgegevens en telefoonnummer kan een afspraak voor een telefonische toelichting of een kennismakingsgesprek op locatie worden ingepland. De afspraken worden gepland in de periode van 15 tot 25 augustus. Mocht deze periode ongelegen komen dan wordt in onderling overleg een ander tijdstip vastgesteld. Voor het maken van een afspraak kun je mailen naar mpd@rdmcampus.nl of bellen met Kiki Pentreath 010-7949229.


09-06-2011 -  kloem

!! WEGENS TE WEINIG AANMELDINGEN IS DE ORGANISATIE VAN DE ALUMNIDAG (2 juli 2011)  HELAAS GENOODZAAKT OM HET EVENEMENT NIET TE LATEN PLAATSVINDEN. 

Indien u kaarten heeft besteld voor dit evenement, ontvangt u uiteraard z.s.m. uw geld retour. U hoeft hier zelf geen actie voor te ondernemen.
Hou de website in de gaten voor toekomstige alumni-evenementen.

ALUMNIDAG

Van donderdag 23 juni tot en met zondag 3 juli 2011 zal de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam (WdKA) wederom het beste werk van haar studenten tentoonstellen tijdens haar ‘Graduation Festival’. Dit jaar kiest de WdKA voor een alternatieve locatie, namelijk de Fenixloodsen op Katendrecht. Deze loodsen bieden plaats aan werk van 325 afgestudeerden van onze HBO Bachelor studierichtingen in Vormgeving, Autonome beeldende kunst en Docenten beeldende kunst en vormgeving.

Op zaterdag 2 juli wordt er een speciale dag georganiseerd voor alumni-studenten van de WdKA.

Hieronder tref je een overzicht aan van het dagprogramma.

Programma
9.30 uur                Inloop
10.00 uur             Welkom door Jeroen Chabot (directeur Willem de Kooning   Academie Hogeschool Rotterdam) en presentatie REX 4 (Het alumnimagazine van de WdKA)
10.30 -11.30        Paneldiscussie met als thema: Onderwijs en Kunstenaarschap in de 21ste  eeuw
Panelleden: Koert van Mensvoort, Daan Roosegaarde, Maurits de Bruijn, Hans Abbing
Moderator: Mirjam van Tilburg (WdKA)
12.00 -13.00       Lunch
13.00 – 14.00     PechaKucha Presentatie broedplaatsen Rotterdam door o.a. NAC, BLAAK10, Het Wilde Weten, B.A.D, ADA, Creative Factory.
14.00 – 14.15      Afsluiting
14.15 – 16.00      Borrel en gelegenheid tot bezoek expositie

Deelname aan de alumnidag kost €10,- (inclusief REX magazine, lunch en consumptiebonnen). Kaarten zijn verkrijgbaar t/m maandag 27 juni 2011 via www.wdka.nl (Geen kaartverkoop aan de deur).

Voor eventuele vragen kun je contact opnemen met Marjolein Kloeg, Bureau Externe Betrekkingen (Portal) WdKA 010-7944591 of m.kloeg@hr.nl. Bij verkoop van minder dan 50 kaarten zijn wij helaas genoodzaakt om de alumnidag niet te laten plaatsvinden. Je ontvangt in dat geval uiteraard van ons een bericht.

Wij hopen jou, als alumnus van de Willem de Kooning Academie, te mogen begroeten op 2 juli a.s. !

uitnodiging alumnidag 2 juli 2011