HELDENAVOND
   
       
       
     
       
   

14-01-2013 -  Groot, C.M.F.W. de

De tattookoning uit Amsterdam komt naar Rotterdam!
Op 19 februari 2013 trappen we af met een nieuwe editie van de Heldenavond. Niemand minder dan Henk Schiffmacher komt naar LantarenVenster in Rotterdam.

Deze duizendpoot heeft al heel wat beroepen in zijn leven beoefend.
Van schilder tot etaleur, van fotograaf tot grafisch ontwerper.
Henk Schiffmacher is geboren in 1952 in Harderwijk en groeide op in een katholieke slagersfamilie. Hij toonde een voorliefde voor tekenen en verzamelen.

Wil jij weten hoe het nu met Henk gaat, wat hem drijft en inspireert?
Tijdens deze Heldenavond, gehost door Léon Kranenburg, wordt zijn hempie van het lijf gevraagd dus mis het niet!

De Heldenavond is een initiatief van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam in samenwerking met LantarenVenster. Deze avonden dienen als een platform waarop helden uit de beeldende kunst en vormgeving worden uitgenodigd door studenten.

WdKA Heldenavond met Henk Schiffmacher. Dinsdag 19 februari i 2013. LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 te Rotterdam. Aanvang 19:30 uur. Toegang: €7 / studenten €5 (let op: op vertoon van je WdKA collegekaart €2,50). Kaarten zijn binnenkort verkrijgbaar via de website van LantarenVenster.


22-05-2012 -  Matthew Armitage

“De moderne zelfbewuste vrouw weet dat ze alleen haar verleider naar zich toe hoeft te trekken, terwijl ze, als verleider zelf, met elk initiatief dat ze neemt, haar lusten laat zien, en dus ook haar kwetsbaarheid.” – Marlies Dekkers

Wat krijg je als je elementen als verlangen, verleiding, mystiek, schoonheid, sensualiteit, extase en erotiek mengt met een internationale handelsgeest? Wat gebeurt er met je als je ontwerpen regelrechte kaskrakers blijken en gedragen worden door internationale sterren als Lady Gaga en Sarah Jessica Parker? Vraag het onze Held Marlies Dekkers zelf en kom op donderdagavond 31 mei naar LantarenVenster in Rotterdam!

Dekkers groeit op in het Brabantse Oosterhout en begint eind jaren 80 – met een huishoudschool- en havodiploma op zak – aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Zij studeert in 1991 niet alleen cum laude af, maar maakt ook naam met haar ontwerp voor een ‘blotebillenjurk’. Twee jaar later start ze met haar inmiddels internationaal succesvolle lingerielijn ‘Undressed’, die ze in de loop van de jaren aanvult met een herenlijn, avondkleding, badkleding en zelfs met een collectie zonnebrillen.

Haar ontwerpen zijn niet alleen een commercieel succes, maar hebben ook artistieke waarde. Dekkers exposeert onder andere in de Rotterdamse Kunsthal, het Schielandshuis, het Rijksmuseum Amsterdam, Breda’s Museum en het Paleis van de Schone Kunsten in Antwerpen. In 2003 verandert het Museum Boijmans van Beuningen zelfs in een heuse catwalk.

Samen met schrijfster Heleen van Royen brengt ze in 2008 het boek ‘Stout’ uit, waarin de beide dames bekende Nederlandse vrouwen uithoren over avontuur, flirten, macht, succes, lingerie en erotiek.

Wat drijft Marlies Dekkers? Hoe zag haar studietijd eruit en wat zijn haar plannen voor de toekomst? Kom naar de Heldenavond en vraag onze Held het hemd van het lijf!

De Heldenavond is een initiatief van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam in samenwerking met LantarenVenster. Deze avond biedt bezoekers de kans hun Helden uit de beeldende kunst en vormgeving beter te leren kennen en hen het hemd van het lijf te vragen.

WdKA Heldenavond met Marlies Dekkers. Donderdag 31 mei 2012. LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 Rotterdam. Aanvang: 20.00u. Toegang €7 / studenten €5 (let op: op vertoon van je WdKA collegekaart € 2,50). Kaarten verkijgbaar via de website van LantarenVenster.


27-01-2012 -  Matthew Armitage

Donderdag 9 februari 2012 is het eindelijk zover: de eerste Heldenavond van het jaar 2012.  Niemand minder dan Sander van de Pavert, beter bekend als mister ‘Lucky TV’, is die avond te gast in LantarenVenster.

Toen hij onlangs het hoofd van Hare Majesteit op een bloot lichaam plakte, barstte de bom. Sommigen vonden het smakeloos en Twitterden verhit dat hij nu echt te ver was gegaan, terwijl anderen hem op Facebook de hemel in prezen. Iedereen heeft wel een mening over onze Held, simpelweg omdat je niet meer om hem heen kunt.
Sander van de Pavert, beter bekend als mister ‘Lucky TV’, maakte al meer dan 1.500 actuele, grappige en vaak harde korte filmpjes voor de Nederlandse televisie. Iedere avond zie je zijn werk voorbij komen in De Wereld Draait Door. En wat te denken van zijn bijdragen aan Jensen, 6Pack, Joezjny, Vara Laat en De Staat van Verwarring?
Sander studeerde in 2000 af aan de studierichting Grafisch ontwerpen van de Willem de Kooning Academie. Na zijn studie stortte hij zich op videobewerking en ging hij aan de slag met filmpjes die gebaseerd zijn op bestaand videomateriaal. Door via zijn video’s te reageren op de actualiteit, wist hij al menigeen wakker te schudden of te choqueren. Geen politicus of bekende Nederlander blijft gespaard!

Ben jij een trouwe Lucky TV kijker en wil je wel eens weten wie het brein is achter al deze filmpjes? Of erger jij je rot? Kom dan naar de Heldenavond van 9 februari 2012, en ga de discussie aan met onze alumnus en Held!

De Heldenavond is een initiatief van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam in samenwerking met LantarenVenster. Deze avonden bieden een platform waarop bezoekers Helden uit de beeldende kunst en vormgeving het hemd van het lijf kunnen vragen.

WdKA Heldenavond met Sander van de Pavert. Donderdag 9 februari 2012
. LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 Rotterdam. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 7/ studenten: € 5 (Let op: op vertoon van WdKA collegekaart € 2,50). Kaarten binnenkort verkrijgbaar via de website van LantarenVenster.


02-11-2011 -  Groot, C.M.F.W. de

Aan de vooravond van het Image Festival Rotterdam presenteert de Willem de Kooning Academie op donderdag 3 november 2011 de eerste editie van een gloednieuwe reeks Heldenavonden.

In haar vertrouwde locatie LantarenVenster op de Kop van Zuid bijt online designcollectief Fontanel het spits af. Grondleggers Erik Gelderblom, Thomas Moes en Willem van Roosmalen bestieren – ondersteund door een crew van creatieven – naar eigen zeggen het grootste online design magazine van Nederland. Met hun scherpe blik op design en beeldcultuur, trakteren zij jong talent, professionals en de creatieve massa op een mix van artikelen, blogs, columns, evenementen en interviews.

Desgevraagd zegt Fontanel: “We proberen een menselijke filter te zijn dat talent van de massa onderscheidt, jong talent een podium biedt, aandacht heeft voor ontwerpstudio’s en merken verbindt aan moeilijk te bereiken doelgroepen.”

Tijdens de avond kom jij meer te weten over wat Fontanel drijft: hun inspiratiebronnen, eigen werk én kijk op de toekomst. Kortom, een avond om niet te missen!

De Heldenavond is een initiatief van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam in samenwerking met LantarenVenster. Deze avonden dienen als een platform waarop helden uit de beeldende kunst en vormgeving worden uitgenodigd door studenten.

WDKA HELDENAVOND MET FONTANEL. DONDERDAG 3 NOVEMBER 2011. LANTARENVENSTER, OTTO REUCHLINWEG 996 ROTTERDAM. AANVANG: 20.00 UUR. TOEGANG: € 7/
STUDENTEN: € 5 (LET OP: OP VERTOON VAN WDKA COLLEGEKAART € 2,50)
KAARTEN VERKRIJGBAAR VIA LANTARENVENSTER


05-04-2011 -  Groot, C.M.F.W. de

 

Donderdag 14 april is het weer zover: een gloednieuwe Heldenavond. We keren terug naar het vertrouwde LantarenVenster niemand minder dan Bas Kosters. Met deze excentrieke en kleurrijke modeontwerper belooft het een bijzondere avond te worden!

In 2003 studeerde Bas Kosters af aan het Fashion Institute Arnhem. Met zijn examencollectie ‘Two Teacups and a Frying Pan’ won hij de Robijn Fashion Award. Hierdoor wierf hij snel bekendheid bij het grote publiek.

Bas Kosters Studio is sindsdien hard op weg om niet alleen nationaal maar ook internationaal een succes te worden. De afgelopen drie jaar werkte Kosters onder andere samen met Bugaboo, Coca-Cola Light, Kuyichi Jeans, Mattel Europe en Heineken.

Kosters staat bekend om zijn uitgesproken eigen stijl waarbij hij fashion, design, muziek en kunst met elkaar combineert. De in Zutphen geboren kunstenaar ontwerpt kleding, schildert, illustreert, maakt poppen, objecten, installaties, muziek, organiseert feesten genaamd ‘Anti Fashion Party’ en geeft optredens met zijn eigen performance band de ‘Superior Experience’. Een duizendpoot dus maar ook een echte kameleon getuige zijn collecties en haarkleur.

Tijdens deze Heldenavond praten we onder andere over zijn oeuvre, inspiratiebronnen en kijk op de toekomst. Mis het niet!

De Heldenavond is een initiatief van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam in samenwerking met LantarenVenster. Deze avonden dienen als een platform waarop Helden uit de beeldende kunst en vormgeving worden uitgenodigd door studenten.

WdKA Heldenavond met Bas Kosters. Donderdag 14 april 2011. LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 Rotterdam. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 7/ studenten: € 5 (Let op: op vertoon van WdKA collegekaart € 2,50). Kaarten verkrijgbaar via de website van LantarenVenster


21-03-2011 -  Groot, C.M.F.W. de

Op woensdag 23 maart 2011 vindt er tijdens het Ro Festival in de Rotterdamse Schouwburg een speciale editie van de Heldenavond plaats. Op verzoek van het Ro Theater duiken we in de wereld van het theater en zetten we twee Rotterdamse helden in de spotlight: choreografe Conny Janssen en decorontwerper Thomas Rupert.

Conny Janssen voltooide in 1982 haar dansopleiding aan de Rotterdamse Dansacademie en is specialist in het creëren van voorstellingen op locatie; van schouwburg tot fabriekshal, van kerk tot parkeergarage. Door verbindingen aan te gaan met kunstenaars en instellingen uit de wereld van fotografie, film, architectuur, theater en muziek, plaatst Conny Janssen dans in een breder perspectief. Momenteel tourt haar gezelschap met de voorstelling ZOUT door het land en keert op donderdag 12 mei terug voor de laatste voorstelling in de Rotterdamse Schouwburg.

Bekijk voor meer info over Conny: www.connyjanssendanst.nl

Onze tweede held, Thomas Rupert, studeerde Mode en Theaterkostuumontwerp aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen waar hij in 1990 met een hoge onderscheiding afstudeerde. Daarna volgde hij de opleiding Theatervormgeving aan de Kunstacademie in Maastricht. Sinds jaar en dag is Thomas Rupert vaste decorontwerper voor het dansgezelschap Conny Janssen Danst. Daarnaast werkt hij sinds 1998 samen met Alize Zandwijk regisseur en artistiek leider van het Ro Theater. Zo ontwierp hij alle drie de decors voor de Dea Loher Trilogie, waarvan Dieven na afloop van de Heldenavond te zien is.

De Heldenavond is een initiatief van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam. Deze avonden dienen als een platform waarop Helden uit de beeldende kunst en vormgeving worden uitgenodigd door studenten.

Ro Festival en WdKA Heldenavond met Conny Janssen en Thomas Rupert
Woensdag 23 maart 2011, Hal Rotterdamse Schouwburg.
Aanvang Heldenavond: 18.30 uur
Aanvang voorstelling Dieven: 20.15 uur

Voor zowel de Heldenavond als de voorstelling Dieven geldt: bepaal zelf de toegangsprijs!

Reserveren via www.rotheater.nl/reserveren


10-03-2011 -  Groot, C.M.F.W. de


07-02-2011 -  Groot, C.M.F.W. de

Op donderdag 17 februari 2011 beginnen we het nieuwe jaar met een Held die al geruime tijd op onze ‘most wanted’ lijst staat. Niemand minder dan illustrator en grafisch ontwerper Piet ‘Parra’ Janssen vertelt in de nieuwe LantarenVenster op de Kop van Zuid over zijn werk, leven en toekomst.

De kleurrijke en humoristisch ogende illustraties van Parra zullen je niet zijn ontgaan. Ze zijn te herkennen aan hun dwarrelende letters, rare figuren met vogelkoppen en dikke naakte vrouwen. Je kent zijn ontwerpen onder andere van het kledingmerk RockWell Clothing, waar Parra mede-eigenaar van is. Met de Amsterdamse sneaker store Patta werkt hij ook nauw samen; zo is de huisstijl van zijn hand en worden sneakers met zijn ontwerp daar verkocht.

De in Nijmegen geboren kunstenaar houdt zich niet alleen bezig met illustraties en kleding. Samen met P. Fabergé (De Jeugd van Tegenwoordig) en producer Rimer London vormt hij de internationaal succesvolle muziekformatie ‘LeLe‘. Hun tracks komen letterlijk hard en klinken vernieuwend.

Piet Parra is een multi-talent. Vraag deze duizendpoot op donderdag 17 februari waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en wat de toekomst hem gaat brengen. Kortom, een avond om niet te missen!

De Heldenavond is een initiatief van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam in samenwerking met LantarenVenster. Deze avonden dienen als een platform waarop Helden uit de beeldende kunst en vormgeving worden uitgenodigd door studenten.

WdKA Heldenavond met Piet Parra. Donderdag 17 februari 2011. LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 Rotterdam. Aanvang: 20 uur. Toegang: € 7/ studenten: € 5 (Let op: op vertoon van WdKA collegekaart € 2,50). Kaarten verkrijgbaar via de website van LV.


02-12-2010 -  watem

Op maandag 6 december 2010 start een nieuwe reeks Heldenavonden in de gloednieuwe locatie van LantarenVenster op de Kop van Zuid. Sinterklaas mag dan net zijn geweest, met kunstenaar Joep van Lieshout als gast bieden wij een avondje dat je niet mag missen!

 Sinds 1980 woont de geboren Brabander in Rotterdam, waar hij in 1995 zijn Atelier van Lieshout opricht. In zijn jonge jaren wilde Joep graag schilder worden. Gedurende zijn opleiding aan de ‘Academie voor Beeldende kunsten en Technische Wetenschappen’, nu beter bekend als de Willem de Kooning Academie, nam zijn interesse voor schilderen echter af. De oud-WdKA’er besloot zich te richten op sculpturen en installaties, en verwierf hiermee al snel internationale bekendheid.

Van Lieshout ziet zichzelf als kunstenaar die functionele objecten maakt. Deze visie zie je terug in de grootse werken – van de zelfvoorzienende vrijstaat AVL-Ville tot het miljoenen ontwerp Slave-City – die het midden houden tussen beeldende kunst, architectuur en design.

Voor deze avond hebben wij Van Lieshout tussen zijn sculpturen van glasvezel versterkt polyester vandaan kunnen lokken om te praten en discussiëren over zijn tijd aan de Academie, zijn inspiratiebronnen, oeuvre én kijk op de toekomst. Kortom: een inspirerende Rotterdamse Held op een nieuwe en inspirerende plek.


22-11-2010 -  watem

Op maandag 6 december  aanstaande start het Heldenavond seizoen 10/11.

De Held is ……. Joep van Lieshout!!